Hirdetés
Hirdetés
Az alábbi tartalom archív. Az esetleges hiányosságokat (képek, táblázatok stb.) kollégáink folyamatosan pótolják!

Világítási alternatív kapcsolások

Kétirányú vagy más néven alternatív kapcsolásokat (1. ábra) olyan helyeken alkalmaznak, ahol egy áramkört, például egy világítótestet két különböző helyről akarnak működtetni. Közlekedőterekben, folyosókon, irodákban, lakások előszobáiban és több bejáratú közlekedőhelyiségekben gyakori a felhasználásuk. Az olyan közlekedőhelyiségekben, amelyekben a két bejárat egymástól 4 m-nél nagyobb távolságra van, kötelező a váltókapcsoló alkalmazása. Az alapkapcsolás két váltókapcsolóval valósítható meg.

Az is előfordul, hogy az áramkört kettőnél több helyről kell ki- és bekapcsolni. Ilyen esetben két váltókapcsolón kívül közbenső kapcsolót vagy keresztkapcsolót kell alkalmazni. Váltó- és keresztkapcsolók együttes alkalmazása például lépcsőház-világítás (2. ábra) működtetésénél - ha nem lépcsőházi automatikát használnak - fordul elő. A végpontokon, azaz a földszinten és az utolsó emeleten helyezik el a váltókapcsolókat, a közbenső szinteken pedig a keresztkapcsolókat. A függőleges nyomvonalrajz (2/b ábra) szerint megvalósított kapcsolás lehetővé teszi az áramkör bármely szinten történő ki- és bekapcsolását. Különösen jól érzékelteti a kapcsolás elvét a keresztkapcsolás 2/c ábrán látható áramút-rajza. Az ábrán a 7 jelű egységek a keresztkapcsolók, a 6 jelűek pedig a váltókapcsolók. A rajz a feszültségmentes állapotot szemlélteti. Ha az egyik keresztkapcsolót átkapcsoljuk, mozgóérintkezői új helyzetet vesznek fel, zárják az 1-3 és a 2-4 kapcsokat; az áramkör záródik, a lámpák világítanak. Ez az állapot vagy ennek megszüntetése természetesen bármelyik kapcsolóval biztosítható.

Az elektronika az alternatív kapcsolások területen is új megoldásokat kínál. Az erősáramú szakembereknek nem kell idegenkedniük ettől a megoldástól sem, mivel az változatlanul csak villanyszerelői ismereteket igényel! A 3. ábrán látható kapcsolás lelke egy impulzus relé, amelyiknek egyik bemenetére a fázisvezető közvetlenül csatlakozik, míg a másikra a nulla egy nyomógombon keresztül érkezik. A kettő között egy parázslámpa is fellelhető, amely a kapcsolt állapotot jelzi. Ezt az impulzus relét az elektronikában "T" tárolónak nevezik, és azt kell róla tudni, hogy a bemenetre kerülő impulzus (a nyomógomb működtetése) hatására a kimenet állapota invertálódik, vagyis a korábbihoz képest ellenkezőjére változik. Ha korábban a kimenet feszültsége nulla volt, akkor most feszültséget mérhetünk rajta, ha pedig korábban a kimeneten feszültség volt, akkor az most nulla lesz. Esetünkben tehát a nyomógomb első működtetésekor a kimeneten megjelenik a fázisfeszültség, és a kimenet valamint a nulla vezető közé kötött lámpa világítani fog. A következő bemeneti impulzus hatására a kimenet invertálódik, vagyis a feszültsége nulla lesz, és a lámpa nem világít. Természetesen a relé bemenetére több nyomógomb párhuzamosan csatlakoztatható, míg a kimenetre a relé megengedhető áramerősségéig (pl. 16 A) több fogyasztó is köthető. Ezzel a fogyasztók alternatív kapcsolása alakult ki, mivel tetszőleges számú helyről váltak kapcsolhatókká. Mindehhez nem kellenek sem váltó-, sem keresztkapcsolók. A bekötési módja is nagyon egyszerű, legfeljebb valamivel hosszabb vezetékeket igényelhet, mivel nem a készülékeket fűzzük fel, hanem minden vezetéket az elosztószekrényben, a sínre pattintható relénél kötünk el. Fontos megjegyezni, hogy a kapcsolókat és vezetékeiket mindössze a relé mA nagyságrendű bemeneti árama terheli.

A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy a kapcsolási rajz jobb oldalán, az egyes fázisok és a nulla között zavarszűrő egységek találhatók, amelyek a hálózatról érező zavaró impulzusokat hivatottak kiszűrni. A működést befolyásoló zavaró jelekkel elsősorban ipari környezetben kell számolni. Az impulzus relé ma már minden jelentős villanyszerelési cikkeket forgalmazó cég kínálatában megtalálható. A témával kapcsolatos felvetéseiket, kérdéseiket várjuk a szerkesztőség, illetve szakiskolánk címére!Szólj hozzá!


Ezt láttam 

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3949491.jpg

Egy kiboruló bögre

Egy kiboruló bögre tartalmát formázza ez a különlegesen formatervezett asztali lámpa.

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1629812.jpg

Fali polc

Fali polcba integrált világítótestek: a fény kiömlő tejeskávéként borítja be a szobát.

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4722973.jpg

felvillanó villanykörte

A felvillanó villanykörte mindig is nagy ötletek szimbóluma volt, ezt továbbgondolva született meg az agyat formázó izzó, amely igazán inspiráló hatású lehet egy dolgozószobában.

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1781874.jpg

lapos izzó

A lapos izzó az esztétikai módosításon túl, tárolási és szállítási téren nyújt előrelépést, emellett kevésbé törékeny, mint hagyományos elődei.

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4967605.jpg

dallamkörte

Az eszköz első pillantásra megegyezik a jól megszokott villanykörtével, ám a „dallamkörte” a fluoreszkáló fényen túl zeneszóval tölti meg a szobát, így kiválthatja a robUsztus hangfalakat, és láthatatlan hangforrásként szolgálhat használójának.

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1852351.jpg

Szerinted típusvizsgált

Az MSZ EN 60439-1, az elosztók gyártására vonatkozó szabvány megerőszakolására láthatunk példát. Beküldő: Böröndi János

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1293592.jpg

Anyósnak birkózógép

Nincs védelem a dugaljon (burkolat). A védővezető a nulláról (kék) van leágaztatva, ami tilos! A nulla toldott (csavarva), ami szintén tilos. Egy kapocsba kettő vezető van csatlakoztatva, ez is tilos! Arról nem is beszélve, hogy ilyen keresztmetszetnél Al vezetőt használni tilos! Beküldő: Mihály János

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/9823313.jpg

Csavart kötés: dobjuk át az el

Itt is csavart kötés van, ami tilos. Szürke jelölésű vezető van használva nullának vagy PE-nek, ami szintúgy tilos. PE (Z/S) és nulla (kék) vezető van összekötve, ami tilos. Réz és alumínium vezető van összekötve, ami tiltott. Továbbá ilyen keresztmetszetnél Al használata tilos! Beküldő: Mihály János

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8991055.jpg

. Lazulás-légköz-ív-hő

Nem húzták meg a csavart (amit rendszeresen utána kellene húzni, pláne Al vezetéknél), ilyenkor légköz, ennek következtében elektromos ív keletkezik. A hegesztés is így működik, csak ott – a villamos alkatrészekkel ellentétben – hasznos az így keletkező kb. 1000 °C. Beküldő: Csákvári Miklós

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2607686.jpg

Át a falon

Ha nincs a közelben dugalj és a hosszabbító sem elég hosszú, nézzük meg mi van a másik szobában. Beküldő: Veresegyházi Béla

http://www.villanyszaklap.hu/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2476847.jpg

• 7. Valahol a fővárosban

A budapesti bérházak pincéinek 99 százalékában ugyanez a kép fogad... Beküldő: Csákvári Miklós