Hirdetés
Az alábbi tartalom archív. Az esetleges hiányosságokat (képek, táblázatok stb.) kollégáink folyamatosan pótolják!

Világítási alternatív kapcsolások

Kétirányú vagy más néven alternatív kapcsolásokat (1. ábra) olyan helyeken alkalmaznak, ahol egy áramkört, például egy világítótestet két különböző helyről akarnak működtetni. Közlekedőterekben, folyosókon, irodákban, lakások előszobáiban és több bejáratú közlekedőhelyiségekben gyakori a felhasználásuk. Az olyan közlekedőhelyiségekben, amelyekben a két bejárat egymástól 4 m-nél nagyobb távolságra van, kötelező a váltókapcsoló alkalmazása. Az alapkapcsolás két váltókapcsolóval valósítható meg.

Az is előfordul, hogy az áramkört kettőnél több helyről kell ki- és bekapcsolni. Ilyen esetben két váltókapcsolón kívül közbenső kapcsolót vagy keresztkapcsolót kell alkalmazni. Váltó- és keresztkapcsolók együttes alkalmazása például lépcsőház-világítás (2. ábra) működtetésénél - ha nem lépcsőházi automatikát használnak - fordul elő. A végpontokon, azaz a földszinten és az utolsó emeleten helyezik el a váltókapcsolókat, a közbenső szinteken pedig a keresztkapcsolókat. A függőleges nyomvonalrajz (2/b ábra) szerint megvalósított kapcsolás lehetővé teszi az áramkör bármely szinten történő ki- és bekapcsolását. Különösen jól érzékelteti a kapcsolás elvét a keresztkapcsolás 2/c ábrán látható áramút-rajza. Az ábrán a 7 jelű egységek a keresztkapcsolók, a 6 jelűek pedig a váltókapcsolók. A rajz a feszültségmentes állapotot szemlélteti. Ha az egyik keresztkapcsolót átkapcsoljuk, mozgóérintkezői új helyzetet vesznek fel, zárják az 1-3 és a 2-4 kapcsokat; az áramkör záródik, a lámpák világítanak. Ez az állapot vagy ennek megszüntetése természetesen bármelyik kapcsolóval biztosítható.

Az elektronika az alternatív kapcsolások területen is új megoldásokat kínál. Az erősáramú szakembereknek nem kell idegenkedniük ettől a megoldástól sem, mivel az változatlanul csak villanyszerelői ismereteket igényel! A 3. ábrán látható kapcsolás lelke egy impulzus relé, amelyiknek egyik bemenetére a fázisvezető közvetlenül csatlakozik, míg a másikra a nulla egy nyomógombon keresztül érkezik. A kettő között egy parázslámpa is fellelhető, amely a kapcsolt állapotot jelzi. Ezt az impulzus relét az elektronikában "T" tárolónak nevezik, és azt kell róla tudni, hogy a bemenetre kerülő impulzus (a nyomógomb működtetése) hatására a kimenet állapota invertálódik, vagyis a korábbihoz képest ellenkezőjére változik. Ha korábban a kimenet feszültsége nulla volt, akkor most feszültséget mérhetünk rajta, ha pedig korábban a kimeneten feszültség volt, akkor az most nulla lesz. Esetünkben tehát a nyomógomb első működtetésekor a kimeneten megjelenik a fázisfeszültség, és a kimenet valamint a nulla vezető közé kötött lámpa világítani fog. A következő bemeneti impulzus hatására a kimenet invertálódik, vagyis a feszültsége nulla lesz, és a lámpa nem világít. Természetesen a relé bemenetére több nyomógomb párhuzamosan csatlakoztatható, míg a kimenetre a relé megengedhető áramerősségéig (pl. 16 A) több fogyasztó is köthető. Ezzel a fogyasztók alternatív kapcsolása alakult ki, mivel tetszőleges számú helyről váltak kapcsolhatókká. Mindehhez nem kellenek sem váltó-, sem keresztkapcsolók. A bekötési módja is nagyon egyszerű, legfeljebb valamivel hosszabb vezetékeket igényelhet, mivel nem a készülékeket fűzzük fel, hanem minden vezetéket az elosztószekrényben, a sínre pattintható relénél kötünk el. Fontos megjegyezni, hogy a kapcsolókat és vezetékeiket mindössze a relé mA nagyságrendű bemeneti árama terheli.

A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy a kapcsolási rajz jobb oldalán, az egyes fázisok és a nulla között zavarszűrő egységek találhatók, amelyek a hálózatról érező zavaró impulzusokat hivatottak kiszűrni. A működést befolyásoló zavaró jelekkel elsősorban ipari környezetben kell számolni. Az impulzus relé ma már minden jelentős villanyszerelési cikkeket forgalmazó cég kínálatában megtalálható. A témával kapcsolatos felvetéseiket, kérdéseiket várjuk a szerkesztőség, illetve szakiskolánk címére!

Szólj hozzá!


Eseményajánló

Prev Next

Az Ipar Napjai

2016. május 24-27. Helyszín: Budapest, Hungexpo