Az alábbi tartalom archív. Az esetleges hiányosságokat (képek, táblázatok stb.) kollégáink folyamatosan pótolják!

2x36 W-os Por- és páramentes lámpatestek

Az alábbiakban az "Áttekintő táblázat" rovatunkban közölt műszaki paraméterek közül választottunk ki néhányat, hogy némileg segítsük a tájékozódást a közölt adatok vonatkozásában.

Ütésállóság
A lámpatest ütésállósága meghatározza a lámpatestnek a mechanikai ütődések elleni védettségét. Az EN 50102 európai szabvány határozza meg a külső mechanikai ütődések elleni védettséget (IK kód) és a szükséges vizsgálati módszereket. A lámpatestháznak olyan módon kell elviselnie egy meghatározott energiájú mechanikai ütést, hogy ne veszítse el a villamos és mechanikai biztonságát, valamint az alapvető lámpatest funkcióját. Mindez gyakorlatiasabb felhasználásra fordítva azt jelenti, hogy az ütés elviselése után a tükör és a ház deformációját engedélyezik, de a fényforrások törését, a nem biztonságos villamos állapotot, vagy az előírt IP védettség be nem tartását nem engedik meg. Az ütésállóságot egy olyan számcsoporttal fejezik ki, mint pl. az IK06, amely a Joule-ban megadott ütési energiával kapcsolatos. Az alábbi táblázat bemutatja a tíz IK osztályozási értéket és a hozzá tartozó ütközési energiát Joule-ban. Például: egy IK07 minősítésű lámpatest képes elviselni egy olyan ingakalapáccsal, rugós kalapáccsal vagy ejtő kalapáccsal való mechanikai ütközést, melynek ütközési energiája 2 Joule (pl. egy 0,4 m-t eső 0,5 kg-os kalapács). Kérjük, jegyezze meg, hogy vandálbiztos lámpatestek nem kaphatók: a vandalizmus ellen védett és a vandalizmusálló osztályozások a legjobb elérhető minősítések. A korábbi nemzeti szabványok egyetlen számjegyet használtak az ütközési energia meghatározására. A zavarok elkerülése érdekében ezért az "IKxx" kétjegyű számcsoportot választották.

Villamos biztonság
Ha megfelelő földelési csatlakozás elérhető, I. érintésvédelmi osztályú lámpatesteket használnak. Azonban olyan esetekben, mikor nincsen földelési csatlakozás, vagy annak minősége nem megfelelő, vagy ahol örvényáramok lépnek fel, II. érintésvédelmi osztályú lámpatesteket kell alkalmazni.

II. érintésvédelmi osztályú közvilágítási lámpatesteket, fényvetőket, vízmentes lámpatesteket gyakran alkalmaznak (félig) kültéri helyszíneken. A helyi áramszolgáltató megfelelő tanácsot tud erről adni. Az általános trend az, hogy egyre több II. érintésvédelmi osztályú lámpatest jelenik meg a piacon.

Behatolás és víz elleni védelem
A lámpatestek a behatolás és a pára elleni védettség nem mindenfajta kombinációjában rendelhetők. A világítástechnikai iparban használt leggyakoribb minősítések a következők:

IP 20 védettségű lámpatestek csak beltéren használhatók, ha különleges szennyeződési mérték nem várható. Irodák, száraz, fűtött ipari csarnokok, üzletek, bevásárlóközpontok és színházak a tipikus alkalmazási példák.

Az IP 21/IP 22 lámpatestek fűtetlen (ipari) csarnokokban és előtetők alatt használhatók, mivel a lámpatestek csepegés és páralecsapódás ellen védettek. IP 43/44: kültéri útvilágító lámpatestek és járdavilágítók, valamint közvilágítási lámpatestek. A kis magasságra szerelt járdavilágítók védettek a kisméretű szilárd tárgyak, az eső- és fröccsenő víz behatolása ellen. Az ipari csarnokvilágítókban vagy közvilágítási lámpatestekben alkalmazott gyakori kombináció, hogy a lámpatest villamos szerelvénytere a megfelelő biztonsághoz IP 43 védettségű, míg az optikai tér IP 54/IP 65 védettségű, amely megelőzi a reflektor és a fényforrás szennyeződését.

Az IP 50 lámpatesteket poros környezetben alkalmazzák, hogy megelőzzék a lámpatest gyors elszennyeződését. Az IP 50 védettségű lámpatestek külső felülete könnyen tisztítható. Az élelmiszeriparban a zárt lámpatesteket azért írják elő, hogy megakadályozzák, hogy a véletlenül összetörő fényforrások üvegszilánkjai a gyártási területre jussanak, ezzel megelőzve azt, hogy az elkészített termékek beszennyeződjenek. Bár a behatolás elleni védettség célja az, hogy megvédje a lámpatest működését, ez azt is jelenti, hogy a lámpatestházat nem hagyhatják el részecskék, eleget téve ezzel az élelmiszeripar szigorú előírásainak. A "nedves" élelmiszeriparban az IP 50 védettségű lámpatesteket tilos alkalmazni.

IP 54: a hagyományos, víz behatolása elleni védettség. A lámpatesteket káros következmények nélkül lehet vízzel tisztítani. Még egyszer, ezt a védettséget gyakran írják elő az élelmiszeriparban és olyan iparágakban, ahol por és pára keletkezik az üzemcsarnokban, illetve előtetőkben való használatra.

IP 65/66: vízsugár behatolása elleni védettség, amelyet olyan helyeken használnak, ahol a környezetet gyakran vízsugárral tisztítják, vagy ahol a lámpatesteket poros környezetben használják. Bár ezek a lámpatestek nem teljesen vízmentesek, a vízpára esetleges behatolása nincsen káros hatással a lámpatest funkciójára.

IP 67/68 védettségű lámpatestek alkalmasak arra, hogy vízbe merítsék azokat. Tipikus alkalmazási területek az úszómedencék és a szökőkutak víz alatti világítása. A hajók fedélzeti világításának is eleget kell tenni ennek a minősítésnek. Az alkalmazott vizsgálati módszer nem jelenti azt, hogy az IP 67/68 lámpatestek megfelelnek az IP 65/66 ajánlásoknak is.

EU direktívák a világítástechnikai elektronikákra vonatkozóan
A CELMA (Committee of European Luminaire Manufacturers Association - Európai Lámpatestgyártók Egyesületének Bizottsága) csoportba tömörült fénycsőelőtét-gyártók 1996-ban javaslatot tettek a világítástechnikában használatos energiahasznosítási index létrehozására. Ennek eredményeként jött létre az EEI (Energy Efficiency Index - Energia Hasznosítási Index). 1998-ban megállapodás született az üzemeltető szerelvényekre vonatkozó teszt-protokoll meghatározására és az EEI használatára. Az Európa Tanács a 2000-ben tartott konferenciáját követően egy formális irányelvet (2000/55/EC) bocsátott ki meghatározott osztályú elektromagnetikus fénycsőelőtétek árusításának a közeli jövőben való betiltásáról. A cél a piac hagyományos (elektromagnetikus) üzemeltetésről elektronikusra történő átalakítása legalább 55%-os mértékben 2005-ig. Az elektronikus fénycsőelőtétek használatából származó előnyök annyira vonzók, hogy a gyártói remények szerint a piac maga fogja igényelni ezeket az energiatakarékos termékeket.

Az Európa Tanács irányelve az elektromagnetikus üzemeltető szerelvények forgalomból való kivonásáról:
EEI osztályok:
A1. Szabályozható elektronikus
A2. Kis veszteségű elektronikus
A3. Standard elektronikus
2005. december: az összes eladásra kerülő fénycsőelőtét 55%-ának elektronikusnak kell lennie.
B1. Extra kis veszteségű elektromagnetikus
B2. Kis veszteségű elektromagnetikus
C. Normál veszteségű elektromagnetikus
2. fázis (2005. novemberéig): a C osztályú elektromagnetikus fénycsőelőtétek kivonása a forgalomból.
D. Nagy veszteségű elektromagnetikus 1. fázis (2002. májusáig): a D osztályú elektromagnetikus fénycsőelőtétek kivonása a forgalomból. A fénycsőelőtét-klasszifikáció 7 energiaosztályból áll, ami az elektronikus fénycsőelőtéteket három, az elektromagnetikus fénycsőelőtéteket négy kategóriába sorolja. Az 1. és a 2. fázis során a legkevésbé hatékony elektromagnetikus fénycsőelőtéteket vonják ki a forgalomból. Az 1. és a 2. fázis implementációjának eredményeként a piac átalakulásának el kell érnie a legalább 55%-os A1, A2 vagy A3 elektronikus, illetve a legföljebb 45%-os elektromagnetikus termékarányt. Ha ezt az arányt nem sikerül elérni, akkor az Európa Tanács további lépéseket vitat meg a B2 és/vagy B1 osztályok egy harmadik fázisban történő lehetséges kivonására.

Szólj hozzá!


Eseményajánló

Prev Next

Infoshow Miskolc

Február 7., Miskolc Országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat. Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága. Bővebben »

Infoshow Veszprém

Február 21., Veszprém Országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat. Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága. Bővebben »

Bauen & Energie

Február 16-19., Bécs, Ausztria Téma: építőipar, energiahatékonyság, okos otthon. Bővebben »

Infoshow Kecskemét

Március 7., Kecskemét Országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat. Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága. Bővebben »

Infoshow Zalaegerszeg

Március 21., Zalaegerszeg Országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat. Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága. Bővebben »

CEBIT

Március 20–24., Hannover, Németország Téma: informatika, elektronika, digitalizáció. Bővebben »

Amper

Március 21–24., Brno, Csehország Téma: elektrotechnika, villamosság, világítástechnika. Bővebben »

CONSTRUMA 2017

Április 5–9., Budapest Otthonteremtési kiállítási csokor. Bővebben »