Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

A földelési ellenállás mérése

2004/11. lapszám | Pástyán Ferenc |  70 270 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A földelési ellenállás mérése

Az elektromosság robbanásszerű térhódítása a magán és vállalati szférákban, továbbá az ezt követő elosztóhálózatok gyors kiépülése szükségessé tette a mindennapi biztonsági szabályok újragondolását a hálózatok tervezésében. Az ide vonatkozó nemzetközi szabványok megadják azokat a követelményeket, amelyek az emberek, berendezések és vagyontárgyak biztonságát szolgálják. Ide tartozik a megfelelő földelés kialakítása is, melynek értékét részben a tervezéskor, részben időszaki ellenőrzéssel mérni kell.

Az ide vonatkozó kutatások kimutatták, hogy az emberi szervezetre az alábbi feszültségek veszélyesek:

  • 50 V AC száraz helyiségben
  • 25 V AC nedves helyiségben és
  • 12 V AC földbe épített helyiségekben.

Miért szükséges a földelés

A földelés biztosítja, hogy véletlen rövidzár, meghibásodás esetén az elektromos berendezés/készülék megérinthető vezető részeire ne kerüljön veszélyes feszültség. A meghibásodás okozta hibaáram, ami a földelésen alakul ki, védelmi eszközöket (védőrelé) is működtethet, amennyiben ez szükséges. A földelésnek mindig kapcsolatban kell lennie valamilyen megszakító eszközzel, e nélkül a földelésnek nem sok értelme van. Az előzőekből az is következik, hogy a földelés ellenállása alapvető a kialakuló hibafeszültség szempontjából.

Mekkora lehet a földelés ellenállása?

A hálózatokat a vonatkozó szabványok figyelembevételével alakítják ki, úgy, hogy az garantálni tudja a személyes védelmet. A megszakító eszközöknek (RCD) veszély esetén a lehető leghamarabb le kell oldaniuk, amint a kialakuló hibafeszültség meghaladja a megengedett értéket. Vegyük ezt a határfeszültséget 25 V AC-nek. Általában a hálózat esetében a lekapcsolást végző védelmi eszköz akkor lép működésbe, ha a rajta átfolyó áram meghaladja az 500 mA-t. Azaz, az Ohm-törvényből következően a földelés akkor jó, ha a földelő elektróda ellenállása kisebb, mint 50 Ohm
A földelés ellenállását alapvetően három tényező befolyásolja:

  • A földcsatlakozás ellenállása,
  • A földelő elektróda ellenállása és
  • A talaj vezetőképessége (ellenállása)

A földelés különböző módokon biztosítható, amint azt az alábbi felsorolás mutatja.

  • Függőlegesen elásott fémrúd vagy fémcső
  • Vízszintesen földbe lefektetett kábelek vagy fémszalagok
  • Fémlemezek
  • Árkok aljában futó fémszalagok
  • Földbe ágyazott betonba öntött fémelemek
  • Vízhálózat fémcsövei, stb.

A kialakított földelés ellenállása függ a földelő eszköz alakjától és az őt körülvevő talaj tulajdonságaitól, azaz a talaj vezetőképességétől.

A talaj vezetőképessége

A talaj vezetőképességének értékét Ohmméterben adják meg. A talaj vezetőképességének definícióját az alábbi ábra adja.

A talaj vezetőképessége nagymértékben függ a talaj paramétereitől. Az alábbi táblázat néhány talajfajta jellemző ellenállását mutatja.

Talaj típusa Vezetőképesség (Ohm-méter)
Mocsár ...30
Agyagos föld 20...100
Humusz 10...150
Márga 31...40
Agyagos homok 50...500
Szilícium-homok 200...3000
Kemény köves talaj 1500...3000
Fűvel borított köves talaj 300...500
Lágy mészkő 100...300
Repedezett mészkő 500...1000
Csillámpala 800
Gránit és agyag vegyesen 1500...10 000
Gránit és agyag sűrű rétegezésben 100...600

Miért mérjük a talaj vezetőképességét?

Megállapítani a leendő földelő elektródák telepítési helyét a hálózat kiépítése előtt

  • Megfelelő elektromos paramétereket biztosítani a földelő elektródák és földelő hálózat számára
  • A földelő elektródák és földelő hálózat telepítési költségeinek optimalizálása

Vezetőképesség mérése, négyvezetékes mérési mód

Egy vonalban leverünk a földbe egymástól adott távolságra (a) négy mérőszondát. Az „E” és „H” jelű szondákon keresztül adott értékű mérőáramot hajtunk át a talajon. A két középső elektródám (S és ES) mérjük a feszültséget.

A mért értékekből a vezetőképesség az alábbi egyszerű egyenlettel számítható ki:

Ahol

  • ρ a vezetőképesség Ohmméterben a 0-pontnál vagy 3a/4 mélységben
  • a = az elektródák közötti távolság méterben
  • Umért = feszültség az S és ES elektródák között V-ban és
  • I = az elektródákon átbocsátott mérőáram A-ben

(Javasolt, hogy az elektródák közötti távolság minimum 4 m legyen)
A mérés hagyományos földelési ellenállásmérővel is elvégezhető.

A földelési ellenállás mérési elve

Az ábrán az „E”-vel jelölt a mérendő földelő elektróda.

Egy megfelelő konstans áramot szolgáltató áramgenerátor (G) áramát hajtjuk át a mérőkörön a H elektróda segítségével. A feszültséget az E elektróda csatlakozási pontja és a egy másik, nulla potenciálon lévő „S” elektróda között mérjük. Az Ohm törvény alapján a mért ellenállást az Re=Ues/Ieh összefüggés adja.

„62%”-os módszer (két szonda)

Ennél a mérési eljárásnál két szondára van szükségünk. Az elrendezés hasonló a fentebb ismertetetthez. Nagyon fontos a két segédelektróda E(x)-hez viszonyított helyzete.

A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a legpontosabb mérés akkor valósítható meg, ha az „S” szonda az E-H távolság 62%-ánál helyezkedik el az „E” elektródától. A méréskor az „S” szondát ±10%-kal (S´ és S”) el kell mozdítani az E_H-t összekötő egyenes mentén, és a mérést meg kell ismételni. Ha a mért érték változik, úgy az E-H elektródák közötti távolságot (és az „S” szonda távolságát is) meg kell növelni. Helyes eredmény eléréséhez az E-H távolságnak legalább 25 méternek kell lennie.

Meglévő földelés ellenállásának mérése

Számos módszer áll rendelkezésre meglévő földelések ellenállásának mérésére. Az alábbi táblázat ezeket foglalja össze.

Mérési mód Épületek,
ahol a szondák
leverhetők
Városi épületek,
ahol a szondák
nem verhetők le
Földelő hálózatok,
villámvédelmi
rendszerek
62%-os módszer

 +

   
Háromszög módszer

 +

   
62%-os változó módszer

 +

 +

 +

PE fázishurok mérés

 +

 +

 
Földelésiellenállás-mérő lakatfogó    

 +

Háromszög módszer (két szonda)

Ezt a szintén két szondát igénylő mérési módot akkor alkalmazzuk, amikor az előző módszer valamilyen ok miatt nem alkalmazható. Meg kell azonban jegyezni, hogy a kapott eredmény nem olyan pontos, mint az előző esetben.

A mérést a következő módon kell végezni:

  • A földelő elektróda, valamint a két szonda egyenlő oldalú háromszöget képezzen
  • A mérést az ábra szerint úgy kell végezni, hogy az „S” szonda egyszer az E_H elektródákat összekötő egyenes egyik oldalán, majd a másik oldalán helyezkedik el.

Ha a két mért érték nagymértékben különbözik egymástól, a távolságokat meg kell növelni. A mérést és a módosításokat addig kell ismételni, míg megfelelően egyező értékeket nem kapunk. Azonban ez a mérés még ekkor is eléggé bizonytalan.

A fenti két alapvető mérésen kívül más módszerek is ismertek, melyek főleg akkor használandók, ha az előző két módszer közül egyik sem alkalmazható. Meg kell említeni még a földelési ellenállásmérő lakatfogó működési elvét. A mérési elvből következően a lakatfogó ott használható, ahol földelő hurok áll rendelkezésre. Előnye a készüléknek, hogy a földelést a méréshez nem kell megbontani, nem kell szondákat használni, a mérés gyors, pontos, egyszerű. A mérési elvet az alábbi ábra mutatja.

A lakatfogó fejében tulajdonképpen két transzformátor helyezkedik el egymástól mágnesesen elszigetelve. Az egyik egy szokásos árammérő lakatfogó, a másik egy transzformátor, amelyik a földelő vezetőben (hurok) feszültséget indukál. A létrejövő áram nagysága a hurok ellenállásától függ. Az indukált feszültség és a mért áram ismeretében a készülék kiszámítja a mért ellenállást. A készülék igen alkalmas villámvédelmi rendszerek mérésére is.

Földelő rendszer mérése földelésiellenállás-mérő lakatfogóval:

Méréstechnika