Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2011. április

Majd leverem rajtad...

A vezetékek vizsgálata nyomán

netadmin |  8605
1 5 (1)

A Villanyszerelők Lapja márciusi számában megjelent vezeték- vizsgálati publikáció számos olvasói reakciót, felvetést eredményezett: ezek közül több általában vetette fel a minőségi anyagok használatának akadályait, ellenérdekeltségi szempontjait a kivitelezés során. Az alábbiakban egy villamos tervező problémafelvetéseinek szerkesztett változatát közöljük.

Sorrendi vezérlések

Porempovics József |  16 683
3

A vezérléstechnikai relék alkalmazása legtöbb esetben a technológia egy-egy részfeladatának megoldásában merül ki, amikor is ki kell egészíteni a rendszert időzítéssel, jelátalakítással vagy valamilyen villamos jel felügyeletével. A következőkben bemutatott kapcsolások kisebb rendszert alkotva a teljes folyamatot automatizálják. A több relé alkalmazása miatt bonyolultabbnak tűnhetnek a rajzok, de a működés lekövetése és megértése után látható lesz, hogy végül is alapkapcsolásokkal van dolgunk.

Az elektroszmog élettani következményei II.

Godó Zoltán Attila Kocsis Dénes Révész Csaba |  7835
1

Folytatjuk cikksorozatunkat, amely az elektromágneses sugárzás (EMF – Electro Magnetic Field) élettani hatásaival foglalkozó kutatássorozat eredményeit mutatja be.

Miért lett igény az ívkemencékre?

Egri János |  5688
1 4 (1)

Az acéltermékek és -szerkezetek tömeges elterjedése megkövetelte a minőségi acélok nagy mennyiségben történő előállítását, másrészről a műszaki fejlődés speciális eseteiben különleges minőségű, de kis mennyiségű egyedi ötvözőanyagú acélokra volt szükség.

A hurokimpedancia mérése

Pástyán Ferenc |  58 366
10 4.5 (6)

A hurokimpedancia mérésének célja nem más, mint meghatározni a várható rövidrezárási áramot és ennek birtokában kiválasztani a megfelelő védelmi eszközöket, amelyek a hálózaton történt meghibásodás esetén biztonságos feszültségmentesítést végeznek.

A KNX rendszer és az épületfelügyeletek energiahatékonysága

Balogh Zoltán |  5725

Magyarország elkötelezett a zöld energiák használata és a CO2-kibocsátás csökkentése mellett. Ezt többek között azért is teszi, mert az európai energiapolitika és a különböző energetikai direktívák is megkövetelik.

Válaszreakció

a „Nyílt levél az ELMŰ Ügyfélszolgálati Kft. részére!” című cikkünkre

ELMŰ Hálózati Kft. |  4930

Az elmúlt lapszámban nyílt olvasói levelet közöltünk egy regisztrált villanyszerelő mestertől, amelyben az illetékes szolgáltatót szólította meg műszaki és etikai természetű problémákkal. A felvetett nehézségek éppúgy érintették például az előre készített betongyám alkalmazhatóságát földkábeles bekötésnél, mint a munkák átvételénél követett ellentétes elvárásokat vagy a szolgáltató munkatársainak hozzáállásával kapcsolatos kérdéseket. Jelen kiadásunkban adjuk közre a szolgáltató részéről érkezett választ.

Sorsok és jogszabályok labirintusában

Ilonka Mária |  4335

A Nemzetgazdasági Minisztérium alárendeltségében működő Foglalkoztatási Hivatal ügyfélszolgálatához azok a munkáltatók és munkavállalók fordulnak, akik gyorsan akarnak információt kapni aktuális ügyeikről. Dr. Pongrácz Erika munkajogásztól, a hivatal ügyfélszolgálatának szakmai tanácsadójától megtudtuk: naponta több tucat ügyfélkérdést is megválaszolnak e-mailen, nem beszélve a személyes megkeresésekről. Az ügyfélszolgálat hétfőtől csütörtökig 9 órától 15 óráig, pénteken 9-től 13 óráig várja a segítséget, tanácsot kérőket.

Az áram útra kell

netadmin |  7645
2 5 (1)

„A kicsi szép” – ez egy könyv, esszégyűjtemény címe. A szerző Ernst F. Schumacher közgazdász. Elhíresült könyve egy gondolkodásmód, szemlélet jelszava lett. Jók-e a nagy szervezetek, vagy jobbak a kisebbek? Építsünk-e nagy erőműveket, vagy állítsuk elő a villamos energiát helyben, a fogyasztó közelében?

Dugaszolóaljzatok áttekintő táblázata

netadmin |  9695
1 4 (1)