Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Gégecső vagy hajlékony védőcső? I.

Gondolatok a hajlékony fém és a műanyag védőcsövekről

2011/5. lapszám | Mucsi Gyula |  31 897 |

Figylem! Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Gégecső vagy hajlékony védőcső? I.

Szakmánkban elterjedt az a gyakorlat, hogy a villanyszerelési munkáknál használt hajlékony, bordázott – vagy akár bordák nélküli – csöveket egyszerűen gégecsőnek nevezik. Nézzük meg, hogy ennek mi az oka, tegyük helyre a fogalmakat, és vizsgáljuk meg a különféle hajlékony védőcsövek közötti különbségeket.

Gégecsövek

A mindennapi élet számos területén találkozunk a – jellemzően műanyagból készült – hajlékony, bordázott csövekkel, a gégecsövekkel. A gégecsövek legelőször a háztartási gépeknél és a gépészeti területen jelentek meg környezetünkben. Manapság leggyakrabban a porszívók gégecsöveit, valamint a zuhany-gégecsöveket használjuk, de az élet számos területén vannak segítségünkre a gégecsövek.

Emlékezhetünk még a régi forgótárcsás mosógépekre, melyeknél a korábban használt vízleeresztő gumicsöveket váltották fel a könnyebb, hajlékonyabb és természetesen jóval olcsóbb műanyag gégecsövek. Használnak még gégecsöveket az uszodatechnikában, a légtechnikában és a gépészet más területein.  A gégecsöveket jellemzően a levegő, a folyadékok és a gázok szállítására, elvezetésére használják. A gégecsövekkel szemben támasztott főbb követelmények a hajlékonyság, a rugalmasság, az alacsony súly, a megfelelő esztétikai megjelenés, a tartósság és a megfelelő mechanikai szilárdság. A villamos kivitelezéseknél használandó „gégecsövekkel” szemben teljesen mások a követelmények.

A villamosiparban használt hajlékony védőcsövek kinézetre sokszor nagyon hasonlítanak a fenti gégecsövekre, ezért a villamos szakma is ezt az elnevezést kezdte el használni, és használja a mai napig.

Hajlékony védőcsövek

A villamos kivitelezéseknél, gépeknél használt hajlékony védőcsövek egyik fő feladata a bennük elhelyezett vezetékek és kábelek mechanikai védelme. A hajlékony műanyag védőcsövek másik fontos tulajdonsága az, hogy szigetelő és elválasztó rétegként funkcionálnak akár falakban, födémekben vagy falon kívül szerelve, akár gépekben, berendezésekben alkalmazva. A hajlékony védőcsövek készülhetnek műanyagból vagy fémből.

Itt nem az számít, hogy ránézésre fémet vagy valamilyen műanyagot látunk-e. A fém védőcsövek túlnyomó többségénél a hajlékony fémcső külső felülete valamilyen műanyag védőréteggel van bevonva. Fontos, hogy minden olyan hajlékony védőcsövet fém védőcsőnek kell tekinteni, melyben maga a cső fémből készült.

Vizsgáljuk meg kicsit részletesebben a hajlékony műanyag védőcsöveket. Műanyagból nagyon sok gyártó nagyon sokféle védőcsövet állít elő. A piacon színben, minőségben és árban többtucat fajta védőcső közül válogathatunk. A kivitelezők általában három kérdést tesznek fel a hajlékony védőcsövekkel kapcsolatban.

  1. Lépésálló?
  2. Milyen hőmérséklet- tartományban használható? (Vagy: fagyban lehet vele dolgozni?)
  3. Melyik az olcsóbb?

Bizonyos esetekben ennyi elegendő is. Számos esetben viszont ezen tulajdonságokon túl még más fontos követelményeknek is meg kell felelnie a védőcsőnek. Ezek közül a teljesség igénye nélkül néhány: önoltó, halogénmentes, nagy hajlékonyságú, alacsony tűzveszélyességű, ütésálló, alaktartó, UV-álló stb. A gépeknél, berendezéseknél és járműveknél két további fontos tulajdonság jön még számításba: az IP-védettség és a rendelhető kiegészítők listája. És itt álljunk meg egy pillanatra! A hajlékony műanyag védőcsövek gyártói és termékeik ugyanis alapvetően két csoportba oszhatók:

  • hajlékony szerelőcsövek gyártói;
  • hajlékony védőcsövek és szerelvényeik gyártói.

Az első csoportba tartozik a gyártók többsége. Ezek a cégek a csőválasztékon kívül jellemzően csak toldókat kínálnak a termékekhez. Választékukban a könnyű, a standard és a lépésálló kivitelek találhatók meg, és a fent felsorolt követelményekből csak néhányat teljesítenek. A gyártók már többségükben a metrikus méretskála szerint gyártják termékeiket. Ezeket a csöveket használják nagy mennyiségben a tégla-, a gipszkarton- és a betonszerkezetekben végzett elektromos szereléseknél. A második csoport gyártói kínálnak megoldást a magasabb, speciálisabb műszaki igényekre.

Termékválasztékuk sokkal szélesebb, és a kiegészítők komplett választéka áll a szakemberek rendelkezésére. A kiegészítők (csőrögzítő tömszelence, toldó) segítségével IP66, IP67 vagy akár IP68 védettséggel szerelhetünk. Kültéri szerelésekhez, tűzveszélyes területekre, agresszív anyagokkal terhelt környezetbe (vegyipar, élelmiszeripar, olajfinomítók stb.) ezen gyártók termékválasztékában találhatók meg a megfelelő hajlékony védőcsövek. A cikk következő részének témája a hajlékony fém védőcsövek, az EMC kivitelű védőcsövek, valamint a védőcsövek szerelése lesz.

GégecsőVédőcső

Kapcsolódó