Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2012. október

Égi csapás – bárkit utolérhet a baj

Farkas-Bozsik Gábor |  6222
1 5 (1)

Az elektromos energia számtalan formában van jelen az életünkben.Egyre modernebb technológiákat alkalmazva az emberiség is előállítja és felhasználja. Modern civilizációnk elképzelhetetlen lenne nélküle, azonban a természet is képes erre a „mutatványra”. Sőt! Kiszámíthatatlan, elképesztő, emberi ésszel szinte felfoghatatlan energiával rendelkező, az emberiséget a mai napig is csodálattal és félelemmel eltöltő jelenségről lesz szó: a villámlásról, a villámcsapásról. Hivatásom során számtalan emberrel találkoztam, akik megdöbbenve, nem egyszer lesújtva nézték végig, vagy csak az esemény végén szembesültek az őket ért tragédiával, amikor a tűz gonosz és pusztító arcát mutatta feléjük. A következőkben egy olyan eset leírását „vetettem papírra”, amikor a károsultak egy pillanat alatt megértették, hogy bárkit utolérhet a baj, és pillanatok alatt külső szemlélőjévé válhatunk a saját életünknek.

A napelemes erőművek gyakorlati problémái

Juhos Viktor Franc Jenko Aleksander Cilenšek |  13 599
2 4.5 (2)

Amikor a napelemes erőművekről van szó, elsősorban a napelemmodulokra gondolunk, pedig lényegesen többről van szó. Egy ilyen erőmű összetett rendszer, amely a következő elemekből áll: napelemmodulok, DC-oldali védelem, inverter, AC-oldali mérő- és elosztószekrények, valamint a csatlakozási pontok az áramszolgáltató hálózatára.

Rádiófrekvenciás vezérlés VII.

Porempovics József |  8721
1 5 (1)

Az ősz beköszöntével esténként olykor már fűteni is kell. Ilyenkor szembe- sülünk azzal, hogy bizony a fűtési rendszerünkről a meleg nyári napokon megfeledkeztünk. Itt nem csak a karbantartásra, hanem a korszerűsítésre is gondolok, hiszen télen tapasztaljuk meg a rendszer hiányosságait, felállítjuk a különböző teóriákat a javításra, és elvi síkon akár meg is oldjuk azt valamilyen szinten, a gyakorlati megvalósítás pedig elmarad.Talán azért is, mert az elképzelt megoldás bonyolultnak, drágának tűnik, lassú a megtérülése, nem beszélve a fúrás-faragás-vésés utáni helyreállítási munkákról, amit az ellenségünknek sem kívánunk. Az épületgépészeti átalakítások mellett legtöbb esetben villanyszerelési munkákra is szükség van, amikor a vezérlések, szabályozások is módosításra, esetleg teljes átalakításra kerülnek a hatékonyság és az energiatakarékosság érdekében. A fűtési rendszer rádiófrekvenciás működtetésének lehetősége egy kézenfekvő megoldás, ha vannak hozzá megfelelő eszközök és megoldások . Nincs vezeték (vagy csak minimális), és szinte azonnal bevethető.

Újabb ködfolt: FELV, villamos elválasztás

Navigálás a változó előírások tengerében IV.

Rátai Attila |  16 945
5 5 (4)

Pármondatos ismétlés. A SELV/PELV rendszer három összetevőből áll: a tápegységből, a vezetékrendszerből (a csatlakozókat is beleértve) és a készülékekből. Ha mindhárom összetevő maradéktalanul kielégíti a SELV/ PELV rendszerre vonatkozó előírásokat, és ezeket az előírásoknak megfelelően szemrevételezéssel vagy műszeres vizsgálatokkal ellenőriztük, akkor és csakis akkor beszélhetünk SELV/PELV rendszerről. Azonban attól függően, hogy hol nem teljesíti rendszerünk a SELV követelményeket, beszélhetünk PELV-ről, esetleg FELV-ről. A FELV-ben már olyan szintű engedmények vannak, hogy a szabvány nem is nevezi érintésvédelmi módnak. Mitől lesz a SELV PELV? Attól, ha a rendszer nem földfüggetlen. Ebben az esetben például méréssel nem kell igazolni a szekunder vezetők és a föld (földelt védővezető) közötti minimum 0,5 MOhm-os szigetelési ellenállás meglétét. Továbbá a PELV áramkörök csatlakozóin lehet védőföldelés. A PELV szerkezetek is lehetnek védővezetővel is ellátva.

WEB-es LED-ek II.

Nádas József |  8343
1 5 (1)

Szeptemberi lapszámunkban olvashatták az első részét annak a cikknek, amely napjaink slágercikkének, az interneten websohopok tucatjai által kínált, LED-ek vásárlásához kíván segítséget nyújtani. Írásunkkal a speciális világítástechnikai szakismeretekkel nem rendelkező kollégáknak, karbantartóknak, beszerzőknek igyekszünk hasznos információkkal szolgálni.„Hideg fényű”? Mielőtt továbbhaladnánk, még két fénytechnikai alapfogalmat tisztázni szükséges: a színvisszaadást és a színhőmérsékletet.

OLED, a jövő technológiája?

Juhász Mónika |  5801
1 5 (1)

Világító szőnyegek és mennyezetek. Ablakok, melyek ragyogó napfényt ontanak magukból akkor is, amikor odakint sötét van. Derengő, világító ruhák. Amikor a tudósok és a formatervezők az organikus fénykibocsátó diódákról (OLED) beszélgetnek, fantáziájuknak semmi sem szab határt. Sci-fi, távoli jövő vagy kézzelfogható valóság?Valóban, a jövő számtalan lehetőséget rejteget az OLED-ek felhasználására, azonban a holnap gyökerei a mában keresendők, hiszen az ultravékony világító lapocskák gyártása már elkezdődött, sőt a kereskedelmi forgalomban is megjelentek. A LED-technológia terjedése rohamos, és közel sem ért a végére, máris közeleg egy újabb világítástechnikai forradalom? Ismerkedjünk kicsit a technológiával, miben különböznek az OLED-ek a meglévő fényforrásainktól.

Napelemes rendszerek valós körülmények között III. rész

Demjén Zoltán |  6433
1 4 (1)

A cikksorozat előző részében a napelemmodulokban fellépő árnyékhatásokkal foglalkoztunk, e havi cikküket onnan folytatjuk. Ezeket a jelenségeket a környezeti tárgyak által vetített árnyékok okozzák, melyeket napos időben könnyű észlelni és feltérképezni a helyszínen, akár műszer nélkül is. Azonban az egy bizonyos időponthoz kötött vizsgálódás megtévesztő lehet, ugyanis a tereptárgyak vetített árnyékai változnak nemcsak a nap folyamán, hanem éves összevetésben is.A járása során folyamatosan változik a Nap látóhatár fölötti magassága, ami az árnyékok vándorlását és az árnyékok vetített hosszúságának változását okozza (nyáron rövidebbek, télen hosszabbak az árnyékok – ezt veszik figyelembe a napelemek telepítésénél, mint betartandó sorköz-távolságot).

Légi akadályvilágítás III.

A világítástechnika mostohagyereke

Jankó István |  8600
2 5 (2)

Cikksorozatunk befejező részét – miután megismertük az akadályvilágító lámpatestek különböző típusait, azok fejlődését és telepítésük szabályait – a világítástechnika e speciális ágának gyakorlati tudnivalóinak ismertetésének szenteljük. A lámpatestek elhelyezése, mechanikai szerelése Az akár 100-200 méteres magasságban elhelyezett akadályvilágító eszközök elhelyezése, rögzítése kritikus kérdés. A világító berendezések részére erős és a lámpatesthez pontosan illeszkedő tartószerkezetet kell készíteni (vagy vásárolni). Ajánlatos tűzihorganyzott acél kivitelű szerkezetet alkalmazni, hogy a rögzítés időtálló és stabil legyen.

Lakások elektromágneses sugárzásának mértéke és ezek csökkentési lehetőségei

Vizi Gergely Norbert Dr. Szász András |  15 284
1 5 (1)

A múlt században a tudósok rájöttek, hogy a vezetékek elektromágneses hullámokat bocsátanak ki, amiket távkommunikációra lehet használni, de egészségügyi hatásaival is számolni kell. Több olyan vizsgálat is napvilágot látott, mely a daganatos megbetegedések okát az elektromágneses sugárzásban látta. Kutatásunkban egyes, véletlenszerűen kiválasztott magyarországi lakások elektromágneses felmérését mutatjuk be, és értékeljük építészeti szempontból, azzal a céllal, hogy olyan építészeti kialakításokra tehessünk javaslatokat, melyek lehetővé teszik az egészséges lakótér kialakításának elektromágneses szempontjainak kialakítását is.

Mekmester 2012. 10. – Ezt láttam

netadmin |  5956
1

Könnyebben felfogjuk a dolgokat, jobban nevetünk valamin, ha látjuk, és nem csak mondjuk olvassuk (ezért is hatnak ránk sajna az ostobábbnál ostobább tévéreklámok is).

DC/AC lakatfogó multiméterek áttekintő táblázata

netadmin |  6245

Áttekintő táblázat A feltüntetett adatok a gyártók, illetve a forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.