Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapjánEszközeink

A kettős váltókapcsolókról

2016/6. lapszám | Porempovics József |  17 495 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A kettős váltókapcsolókról

Az e havi összehasonlító táblázat a lakásszerelvények egyik, nem a leggyakrabban használt típusának tulajdonságait mutatja be. A kettős váltókapcsolók elnevezés mellett szakmai körökben és gyártónként is előfordul a dupla váltókapcsoló vagy dupla alternatív kapcsoló elnevezés is. Bárhogyan is nevezzük, a lényeg a helyigényben és a működésben van, vagyis használatával egy szerelvényhelyen két kapcsolási lehetőséget kapunk, ráadásul külön-külön billentyűkkel működtetett alternatívkapcsolókkal.

Az egyes világítási körök több helyről történő kapcsolásához általában elegendő az egyszeres váltókapcsolók használata. A kettős váltókapcsolókat ott célszerű beépíteni, ahol pl. két világítási kört szeretnénk egy-egy adott helyről és máshonnan is kapcsolni, ami lehet akár pl. egy csillár két világítási köre vagy egy hosszú irodai folyosó középen kettéosztott világítása. A két váltóérintkező a legtöbb típusnál egymástól is független, így kihasználva ezt, akár egymást reteszelő kapcsolási megoldásokhoz is bevethető, mint pl. időzítővel vagy mozgásérzékelővel működtetett világításnál „takarítás” üzemmódra kapcsolva letiltható az automatikus kikapcsolás funkció. Kiváltható vele a speciális redőnykapcsoló használata is, ha erre a redőny vezérlése lehetőséget ad, hiszen a reteszelésnek köszönhetően csak az egyik irány mozgatása vezérelhető – hátránya, hogy ha nem kapcsolják vissza alapállásba a kapcsolót, akkor az utoljára kapcsolt irány feszültséget kap és csak a redőny végálláskapcsolója akadályozza a motor működését, valamint a másik irány vezérléséhez ki kell kapcsolni az előzőt.

A cikk még 3 727 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KapcsolókSzerelvényekVilágítástechnika