Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jönnek az olcsóbb akkumulátorok

2015. július 10. | Lantos Tivadar |  1907 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Jönnek az olcsóbb akkumulátorok

Vadonatúj akkumulátor koncepcióval vonta magára a figyelmet a MIT és a 24M vállalat. A közös fejlesztés megreformálhatná a jelenlegi piacot, mivel olcsóbbá tenné a cellák gyártását.

Jelenleg a mobil eszközöktől kezdve az elektromos autókig rendszerint lítiumionos akkumulátorokat használnak. Ezek szilárdtest-telepek, amelyek árát a MIT kutatói szerint nem is maga a felhasznált lítium, hanem az elavult, előnytelen gyártási folyamat tornázza fel. Ugyanis a gyártás során folyékony bevonatot visznek fel egy tekercs vékony fémfóliára, majd a szárítást követően nagy nyomás alá helyezik azt, ezt követően pedig felvágják és rétegenként egymásra helyezik azokat, majd a végén hozzáadják a folyékony elektrolitot. A procedúrát a gyors szárítás zárja. Ahogy Dr. Yet-Ming Chiang, a 24M társalapítója rámutat, egy mai átlagos cellában akár milliméterenként 25 réteg is lehet – ez a technológia korai szakaszának öröksége, célja, hogy a telepek elfogadható idő alatt töltődjenek, illetve süljenek ki.

Az új akkumulátor voltaképpen a folyadékáramos-, illetve a szilárdtest-akkumulátorok ötvözete – a kutatók egyszerűen „félszilárd” akkuknak nevezik. A megoldás zselés állagú elektródot használ, és mindössze 5 réteget tartalmaz egy milliméteren, ezzel jelentősen lecsökkentik az inaktív elemek részarányát, amivel sokkal olcsóbbak lehetnek ezek az új generációs telepek. A gyártási költséget tovább csökkenti, hogy ebben az esetbe szárításra sincs szükség. A kutatók szerint ezzel az eljárással akár meg is felezhetik a jelenlegi akkumulátorárakat, amely főleg az elektromos autózást teheti lényegesen olcsóbbá.

Az olcsóbb ár mellett az sem elhanyagolható tény, hogy az új eljárással készült akkumulátorok lényegesen biztonságosabbak is. Az eddigi törékeny elektródákat tartalmazó telepekkel szemben ezek ugyanis hajlékonyak, sőt, hajtogatható telepek is létrehozhatók belőlük, de akár úgy is tovább működhetnek, ha lövedék fúródik beléjük.

A MIT és a 24M az eljárás kapcsán eddig 8 szabadalmat kapott meg, további 75 pedig elbírálásra vár. Az eddig legyártott 10 000 prototípust jelenleg három iparági partnerrel tesztelik – azaz hamarosan kezdődhet a sorozatgyártás. A 24M azt tervezi, hogy az 1 kWh akkumulátorkapacitásra eső gyártási költség 2020-ra mindössze 100 dollár lesz.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →