Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Újjáéled a hagyományos „izzó”?

2016. január 13. | Lantos Tivadar |  3532 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Újjáéled a hagyományos „izzó”?

Óriási fordulatot hozhat a helyiségek világításában, ha beválik az a találmány, amely feltámasztja a hagyományos „izzólámpát”. Mostanáig a szakemberek és a hatóságok is azt hitték, el kell temetni a 130 éves technológiát, mert végleg eljárt felette az idő.

Amerikai tudósok azt állítják, hogy olyan új technológiát fejlesztettek ki, amely képes sokszorosára növelni a hagyományos fényforrások hatásfokát.  A MIT szakemberei úgy gondolják, hogy képesek a wolframszálas izzók gyengeségét, azaz az óriási hőveszteséget az előnyére fordítani. A nanotechnológia segítségével olyan szerkezetbe fogják az izzószálat, amely a fényt átengedi, de a szökésben lévő infravörös sugárzást elcsípi, és visszaveri azt a szálra, amely újra elnyeli a hőt, majd fényként visszasugározza a környezetbe.

Az újítás lényege nem a felhasznált új anyagban van, hanem abban, ahogy azt elrendezik, ugyanis ez teszi lehetővé a távozó fény- és hőhullámok eltérő kezelését - fejtegette a BBC-nek Ognjen Illic, az említett tudományos szakcikk egyik társszerzője. Számításaik szerint 40 százalékos hatékonyságot is elérhetnek, ami két-háromszorosával múlná felül a legjobb LED-es fényforrások teljesítményét. Eddig olyan újfajta fényforrást sikerült előállítaniuk, amely az áram 6,6 százalékát alakította fénnyé. A kérdés most már az, hogy az laboratóriumi újításból lehet-e ipari-gazdasági innováció.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →