Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

20.000 mAh-ás akksi 1500-ért? Homokkal kitömött power bank-kal verik át a vevőt!

2016. április 6. | Lantos Tivadar |  5577 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Manapság kétségtelenül slágertermék a hordozható külső akkumulátor, a „power bank”, hiszen a magunknál tartott elektromos kütyük száma és energiaigénye egyre csak növekszik, így gyakran kerülünk abba a helyzetbe, hogy „menet közben” kell töltenünk a ...

Manapság kétségtelenül slágertermék a hordozható külső akkumulátor, a „power bank”, hiszen a magunknál tartott elektromos kütyük száma és energiaigénye egyre csak növekszik, így gyakran kerülünk abba a helyzetbe, hogy „menet közben” kell töltenünk a készülékeinket.


Természetesen, ha egy termék slágercikk, akkor az megjelenik a kereskedelem teljes vertikumában, az olcsótól a drágáig, a márkástól a „noname-ig”, ezúttal a termékskála egyik legrosszabb vételét mutatjuk meg.

Egy piacon 1500 Ft-ért találta gazdára ez a 20 000 mAh-ásnak kínált power bank. Nem árt tudni, hogy a jobb minőségű, hasonló teljesítményű külső akkumulátorok ára 10 ezer forint környékéről indul a kereskedelemben, így a túl alacsony ár gyanút kelthetett volna. Ennek ellenére a vásárló engedett a csábításnak és ráállt az üzletre – ez pofás, elég komoly teljesítményű mobil aksi pont jó lesz a telefonjához.

A használatbavételt követően hamar kiderült, hogy a power bank egyszer sem képes teljen feltölteni a vevő telefonját, pedig egy 20 000 mAh-ás akkumulátornak jó néhány alkalommal meg kellene ezt tennie. A dolog vége az lett, hogy egy szakember segítségével felnyitották a készüléket. A ház megbontása után jött a döbbenet: két zacskó homok között találtak 1 db 2200 mAh 3,7 V-os akkut némi elektronikát, egy töltésvezérlős sima dc-dc konvertert.

A homok csak a többletsúlyhoz kellett, így a silány külső akkunak olyan hatást kölcsönöznek, mintha jó minőségű készülék lenne. Rámérve az eszközre 5 V 2,1 A jön ki belőle, korlátozva kb. 1 órán keresztül bírja ezt a terhelést, majd lemerül az akku cella.

A csalás nyilvánvaló, noha ez alkalommal kisebb összegről van szó, de mint tudjuk, sok kicsi sokra megy. Előfordulhat, hogy nagyobb értékű, kétes eredetű power bankokkal is eljátsszák ugyanezt. Az eset arra figyelmeztet, hogy csak leinformálható, megbízható helyről vásároljunk elektronikai berendezéseket.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →