Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Már készül a csatára az elektromos Mercedes

2014. április 23. | Energiacentrum |  1042 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Már készül a csatára az elektromos Mercedes

A Mercedes-Benz igyekszik minél több tartópillért építeni saját jövőjének biztosítása érdekében, így nem meglepő, hogy a hagyományos motorizáltságú modellek mellet hibrid, hidrogénnel hajtott és elektromos modell is szerepel a gyártó tervei között. Ezúttal utóbbi kategóriába érkezik új csillagos, méghozzá a B-osztály Electric Drive személyében.

A stuttgartiak új villanyautójának gyártása meg is kezdődött, a Mercedes üzeme Rastattban már ontja az elektromotorral szerelt B-osztályokat a benzines és dízelmotorral felvértezett A-, B- és GLA-osztályok gyártósorai mellett. Hamarosan a forgalmazás is beindul, a balkormányos példányok Európában 2014 második felétől lesznek megvásárolhatóak.

A Mercedes olyan ellenfelek orra alá törne borsot a villanymotoros B-vel, mint a BMW i3 vagy a kezeink között rekorderré emelkedő Nissan Leaf, noha a konkurensektől eltérően a Benz egy, már létező modellt alakított át elektromos hajtásúvá.

A teljes technikai háttér még nem ismert, azonban az tudva levő, hogy a B-osztály hatótávolsága 200 km, ami az elektromosok jobbik felébe sorolja az újdonságot. A lítium-ionos akkumulátort a Tesla Motors szállítja, ami ugyancsak jól cseng. A B Electric Drive a Mercedes első megvásárolható elektromos autójaként lép majd porondra.

A megkülönböztethetőség jegyében a hagyományos modellekhez képest áttervezett első lökhárítót, valamint a karosszéria színére fújt kerékjárati betéteket kapott az újdonság. Vélhetően előbbiek már a ráncfelvarrással együtt a konvencionális hajtású modelleken is feltűnnek. Az elektromos B-osztály egyébként 1750 kg-ot nyom, a villanymotor pedig az első kerekeket hajtja, mégpedig 180 lóerős teljesítménnyel (300 Nm). Mindez 7.9 szekundumos 0-100-as sprintre, valamint 160 km/h-s végsebességet jelent.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →