Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelemgyártót vesz Elon Musk

2014. június 19. | Index |  1012 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az energiaipar nem tudja követni az Elon Musk által diktált tempót, úgyhogy a SpaceX-et és a Teslát birtokló milliárdos inkább saját kezébe veszi az irányítást: a napelemekkel SolarCity vezérigazgatójaként bejelentette, hogy a cég felvásárol egy nape...

Az energiaipar nem tudja követni az Elon Musk által diktált tempót, úgyhogy a SpaceX-et és a Teslát birtokló milliárdos inkább saját kezébe veszi az irányítást: a napelemekkel SolarCity vezérigazgatójaként bejelentette, hogy a cég felvásárol egy napelemgyártót, a Silevót és gyárakat épít: a legnagyobbat New York-államban, két éven belül.

Az index.hu szerint a kaliforniai SolarCity az egyik legnagyobb napelem-telepítő cég, melyet mára Musk unokatestvérei vezetnek: Lyndon és Peter Rive. „Ha nem lépünk, lehet, hogy nem lesz elég napelemünk, ha hosszú távon bővíteni akarjuk az üzletet” – mondta Musk egy konferenciahíváson. A cél olyan napelemek gyártása, amik jól is néznek ki. A Tesla alapítójaként szintén gyárat építene, hogy kiszolgálja a kocsik akkumulátorigényét. Mindkét esetben arról van szó, hogy a víziójához szükséges kritikus összetevőket olcsón és bármikor tudja előállítani.

A Musk által elképzelt jövő teljesen mellőzi a hagyományos energiacégeket: SolarCity napelemeket építene a tetőkre, amelyek elég energiát termelnének a mindennapokhoz, sőt feltöltenék a garázsban parkoló elektromos Tesla autót is. A kocsi akkumulátora pedig éjjel adna energiát a háztartásnak. A vízió egyelőre messze van a megvalósulástól, a napenergia még drága, az elektromos autók pedig egyelőre kevesebb mint egy százalékát adják az autóiparnak. Musk viszont egész karrierjét olyan ötletekkel csinálta, amelyek a távoli jövőbe vezettek.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →