Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hiú reményekkel kecsegtetett a szolnoki napelemgyár

2016. július 25. | Lantos Tivadar |  2679 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hiú reményekkel kecsegtetett a szolnoki napelemgyár

Több mint félmilliárd forint támogatás és több százmilliós állami hitel ég benn az Agulhas-Solar szolnoki napelemgyártó bedőlésével.

Több mint félmilliárd forint támogatás és több százmilliós állami hitel ég benn az Agulhas-Solar szolnoki napelemgyártó bedőlésével.


„Újszerű” állapotú, komplett napelemgyártó gépsort hirdet a Neptunus Felszámoló Kft. Az irányár 650 millió forint, a gép a március óta felszámolás alatt álló Agulhas-Solar Kft. legfőbb vagyontárgya, így sokkal több bevételre nem számíthatnak a szolnoki cég hitelezői. Közülük se jut másnak a befolyó pénzből, csak a gépsoron jelzáloggal rendelkező, a napelemgyártónak a beruházáshoz kölcsönt nyújtó Eximbank Zrt.-nek. Az állami bank közel egymilliárd forintot követel az Agulhas-Solartól, ezzel a legnagyobb hitelezője a szolnoki ipari parkban 2011-ben indult napelemgyártónak. Ha valamilyen csoda folytán sikerülne a 650 milliós kikiáltási áron eladni a gépsort, az Eximbank akkor is több mint 300 milliót veszítene a napelembizniszen. De nem ez az egyetlen állami követelés a szolnoki céggel szemben, a nemzetgazdasági tárca 558 millió forint támogatást követel vissza kamatostul.

A korabeli közlések szerint a mintegy kétmilliárd forintért épült üzem induló, 35 megawattos kapacitását 2014-re 65 megawattra vitte fel. Ezzel próbált boldogulni az ázsiai gyártók által dominált piacon. A Szolnokon összeszerelt panelek nagyobb része exportra került, főleg nyugat-európai, afrikai és arab országokba szállítottak. Ami az eredményeket illeti, az első három évben mintegy 700 millió forint veszteséget hozott össze a cég, amit 2014–2015-ben összesen 850 millió veszteséggel fejelt meg, a saját tőkéje pedig 600 millió mínuszba csúszott. A csúcsévben 3 milliárd forint bevételt elkönyvelt cég fizetőképtelenné vált, 2015 áprilisában csődöt kért maga ellen, idén március óta pedig felszámolás folyik ellene. De nem a csődegyezség hiúsult meg, hanem egészen más történt. A bíróság szabálytalanul rendelte el annak idején a csődeljárást, nem vette figyelembe, hogy a csődkérelem beadásakor már benyújtottak felszámolás iránti kérelmet a cég ellen. Az elhúzódó procedúrán kívül más következménye is van a „műhibának”. A hitelezők egy része ugyanis abban a hitben, hogy – mint rendesen – a csődeljárásban bejelentett követelésük automatikusan átkerül, nem jelentkeztek be a felszámolási eljárásba. Ők bukják a pénzüket, mert határidőn túl nyújtották be a követelésüket.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →