Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világító lengyel bicikliút

2016. október 13. | Lantos Tivadar |  1476 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Világító lengyel bicikliút

Már akár vak sötétben is kerékpározhatunk Lengyelországban, nemrég felavatták a mesébe illő, éjjel világító bicikliutat Lidzbark Warminski mellett.

Már akár vak sötétben is kerékpározhatunk Lengyelországban, nemrég felavatták a mesébe illő, éjjel világító bicikliutat Lidzbark Warminski mellett.


A lengyel világító bicikliút technológiája nem nagy durranás: a burkolat foszfort tartalmaz, ami nappal feltöltődik, sötétben pedig világít. Az egyszerűség ellenére az eredmény mégis lenyűgöző látvány. Igor Ruttmar, a tervező cég elnöke szerint a kerékpárút nagyjából 10 órán keresztül foszforeszkál. Azért készítették el ezt a burkolatot, hogy a kerékpárosok sokkal biztonságosabban közlekedhessenek sötétben, mint eddig. A bicikliken lévő fényforrások nem mindig elegendőek, ám ha az út is világít, a kerékpárosok több figyelmet tudnak fordítani a gyalogosokra vagy a többi biciklisre.

A Roosegaarde holland tervező cég már foglalkozott hasonló projekttel, ám az még egy korábbi ötlet alapján megvalósult LED-ekkel és napenergiával működő megoldás volt. Mivel a lengyelek ennél sokkal költséghatékonyabb eljárásra gondoltak, így csak az alapötletet, a világító utat vették át. A végeredmény egy meglehetősen olcsó, ám annál strapabíróbb, foszforeszkáló útpálya lett.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Tudomány