Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

LED-ekre vált át a Walmart áruházlánc

2014. április 14. | VL online |  1444 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

LED-ekre vált át a Walmart áruházlánc

Energiatakarékos mennyezeti LED lámpákkal szereli fel összes új hipermarketét az Egyesült Államokban a Walmart. A cég az Ázsiában és Latin Amerikában működő üzleteit, valamint az Egyesült Királyságban található ASDA lánc tagjait is ellátja a modern világítási rendszerrel.

Az új LED-ek energiaigénye 40 százalékkal lesz kevesebb, mint a korábban használt fényforrásoké. A beruházás része a Walmart energiahatékonysági erőfeszítéseinek, amelynek célja, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkentse üzleteinek energiafelhasználását. A projekt a GE-val karolva valósul meg, amely számára ez az eddigi legnagyobb LED világítási megrendelés.

A felhasznált világítás közel 90 százalékát az üzlettér megvilágítása teszi ki a Walmartnál. Az új beruházással csak az Egyesült Államokban 5 százalékkal csökken az egy üzletre jutó energiafogyasztás. A LED-ek élettartama sokkal hosszabb, mint a hagyományos fényforrásoké, ami jelentősen leszorítja a fenntartási költségeket. A GE különféle világítási megoldásokat biztosít a Walmart számára, melyek közül a GE Lumination™ IS Series lámpatestek meghatározó szerepet kapnak. Ezek a termékek a GE ecomagination kezdményezésének részei, amelynek keretében a cég költséghatékony és környezetbarát megoldásokat kínál partnereinek.

"A GE-vel közösen dolgoztuk ki a költséghatékony és kiváló minőséget garantáló LED megoldásokat, amivel megkezdtük egy új, a kiskereskedelmi szektorban széles körben használható világítástechnikai megoldás kialakítását." – mondta Doug McMillon a Wal-Mart Stores Inc. elnök vezérigazgatója. "A LED-ek a Walmart energiahatékonysági modelljének integrált részévé váltak és kiemelt szerepet játszanak a vállalat fenntarthatósági céljainak elérésében. Legalább ilyen fontos szempont, hogy az energiaköltségek csökkenésének köszönhetően tudjuk árainkat alacsonyan tartani."

A LED mennyezeti világításra való átállás az Egyesült Államokban üzletenként 340 000 kilowattóra (kWh) energiamegtakarítást jelent, mellyel üzletenként több mint 34 000 dollárt takarít meg a vállalat évente (kWh-ként 10,13 centtel számolva). A következő két évben kétszáz új Walmart üzlet vált LED-es világításra, ezzel körülbelül 620 millió kWH energiamegtakarítást érhet el 10 éven belül. A fejlesztésnek a Walmart vásárlói is haszonélvezői lehetnek az üzletlánc alacsony fogyasztói árainak köszönhetően.

A következő 10 évben várható energiamegtakarítás 327 360 metrikus tonnányi szén dioxid kibocsátás kiváltásával ér fel, illetve egyenértékű 68 ezer jármű által termelt éves üvegházhatású gázmennyiség vagy 30 ezer amerikai háztartás egy évnyi energiafelhasználásának csökkentésével. "A Walmarttal régóta sikeresen működünk együtt környezetvédelmi erőfeszítéseink kiterjesztésében" – mondta Jeff Immelt, a GE elnök vezérigazgatója. "A kiskereskedelmi szektorban az energiahatékonyság úttörőjének számító Walmart energiatudatos szemléletmódjának köszönhetően jelentős villamosenergia megtakarítás tud elérni. Büszkék vagyunk rá, hogy a Walmart partnereként részt vállalhatunk a vállalat környezetre gyakorolt hatásának csökkentésében." A GE Magyarországon is több kutatás-fejlesztési projekten dolgozik, amelyek hozzájárulnak az energiahatékonyság növeléséhez.

Forrás: muszakiforum.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →