Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Cunamiálló lesz az úszó atomerőmű

2014. április 18. | VL online |  1413 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

2011-ben földrengés, majd cunami érte a fukusimai atomerőműveket, a következményeket már ismerjük. Viszont nem ez a két történés okozta a legnagyobb gondot - a szivárgást -, hanem ami utána következett: az áramellátás, ezáltal hűtés hiánya.

Az MIT tudósai ezért új megközelítést találtak ki: a tengeri olajfúrótornyok úszó platformokra építenék az atomerőműveket. Ezeket a legrosszabb esetben automatikusan hűtené a környező tengervíz, amivel elkerülhető, hogy leolvadjanak a fűtőelemek, és radioaktív anyag jusson a környezetbe.

A koncepciót a héten mutatták be az amerikai Small Modular Reactors Symposiumon. A terveket nagyrészt az MIT professzorai készítették:  Jacopo Buongiorno, Michael Golay, és Neil Todreas. A tervek szerint az erőműveket hajógyárakban építenék fel, aztán körülbelül tíz kilométerre vontatnák a partoktól. A szárazfölddel vízalatti kábel kötné össze.

Buongiorno szerint az úszó atomerőművek koncepciója nem egyedülálló: Oroszország is ilyet épít, de egyelőre nincs olyan, ami elég messze lenne a partoktól ahhoz, hogy kibírjon egy cunamit. Az új dizájn pedig pont ebben tud többet. A reaktort a víz szintje alá süllyesztenék, így a hűtés megoldott, ráadásul a cunamikon kívül semmilyen földrengésnek sem lenne rá hatása. A megépítésről egyelőre nincs szó, de a professzorok szerint Ázsia cunamiveszélyes területei jó piacot jelenthetnek, ráadásul bármekkorában megépíthető egy ilyen erőmű, kisebb és hatalmas energiaszükségletet is ki tud elégíteni.

Forrás: Index

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →