Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nem lesz drágább a kínai napelem

2014. június 30. | Fülöp Miklós |  3373 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Nem lesz drágább a kínai napelem

Nem módosul a harmadik negyedévtől az EU-ban értékesített kínai napelemekre kivetett minimum ár annak ellenére, hogy egyes források emelésre számítottak.

A harmadik negyedévtől változatlanul 53 euro cent/watt marad a Kínából importált napelemekre kivetett minimum ár annak ellenére, hogy több érintett is 3 centes emelésre számított. Azok a kínai társaságok, melyek a rögzített ár alatt értékesítenek továbbra is 47,6 százalékos büntetővámot kell fizessenek, sőt a 7 GW értékesített összkapacitásra vonatkozó sapka sem módosul.

Az EU-s tagállamok tavaly év végén hagyták jóvá a kínai szolárpanelek értékesítésére vonatkozó megállapodást, miután a kínai társaságokat olyan vádakkal illeték, hogy azok dömpingáron értékesítik termékeiket, nehéz helyzetbe hozva az európai gyártókat.

Nemcsak az EU bünteti a kínaiakat

Nemrég az Egyesült Államok is harcot indított az olcsó kínai napelemek ellen, miután a kínai napelemcellákra és panelekre büntetővám bevezetését helyezte kilátásba. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium vizsgálata szerint a Kínából importált termékek az állami támogatások miatt tisztességtelen versenyelőnyt élveznek az amerikai termékekkel szemben.

A tervek szerint az egyes társaságok termékeit különböző mértékű vámokkal sújtanák, melynek felső határa 35,2 százalék lenne. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium augusztus végén bólinthat rá a tervezett vámokra, melyet követően mintegy 45 nap áll majd rendelkezésre az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak a felülvizsgálatra.

A minisztérium azt követően indította vizsgálatát, hogy a SolarWorld amerikai leánya panaszt nyújtott be. A tengerentúli társaság azt kifogásolta, hogy a 2012-ben a kínai napelemcellákra kivetett vámok ellenére a távol-keleti vállalatok továbbra is dömpingáron kínálják termékeiket. Számos kínai társaság ugyanis úgy kerülte el a vám megfizetését, hogy a cellák gyártását más országokba szervezte ki.

Fontos az európai és az amerikai piac is

Bár az elmúlt években az európai piac volt a növekedés motorja, tavaly már az amerikai piac is jelentős szereplővé nőtte ki magát a globális napenergia-piacon. 2013-ban az Európai Napenergia Szövetség adatai szerint 11 GW-t installáltak Európában, míg az Egyesült Államokban a SEIA statisztikái szerint 4,8 GW-t.

Forrás: portfolio.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →