Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Indul a magyar napelemes tetőcserép gyártása

2014. július 21. | Fülöp Miklós |  3952 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Indul a magyar napelemes tetőcserép gyártása

A magyar fejlesztésű napelemes tetőcserepet óriási siker övezte a bemutatásakor, amelyre a feltalálója 2007-ben jelentette be a világszabadalmat. Tóth Miklóssal, aki lassan egy évtizede dolgozik a napelemes tetőcserép sikerén, még 2010-ben készítettünk interjút a Villanyszerelők Lapjában.

A találmányról ugyan idődről-időre felbukkannak hírek, ám úgy tűnik, hogy a napelemes tetőcserép megrekedt a világhír küszöbén. Mi helyzet mostanában a projekt körül? A feltaláló az alternativenergia.hu kérdéseire válaszolva jó hírekről számolt be: még a nyáron megkezdődik a sorozatgyártás.

A TMT Napelemes Tetőcserép fejlesztése, már két éve elkészült, amelynek eredményeképpen az alaptípuson kívül további típus változatok készültek. A típus változatok több színben, és számos felszereltséggel készülnek majd, egyedi igények figyelembe vételével.

A napelemes tetőcserépről már évek óta lehet hallani, de a gyártási szakaszba még mindig nem jutott el a termék. Mikorra várható a sorozatgyártás?

A sorozatgyártás a nyár folyamán megkezdődik, a termékeket megrendelés alapján fogjuk gyártani, az igények beérkezések sorrendjében. Jelenleg a régi honlapunk nem elérhető, mert más domain néven teljesen új honlapot készítünk, amely sokoldalúbb kialakítású, teljesen új tartalommal és több nyelven lesz elérhető. Lesz majd webshop és virtuális bemutató terem, ahol minden egyes terméket 3D-ben térben forgatva meg lehet majd tekinteni - mondja Tóth Miklós.

Idehaza vagy külföldön fog történni a termék gyártása és összeszerelése?

A gyártás itthon fog történni, de jelenleg is tárgyalásban vagyunk európai és tengerentúli gyártóbázis beindításáról is, még ebben az évben.

"Amikor feltesszük a napelemes cserepeket a tetőre, egymáshoz kapcsolódnak jobb oldalt, baloldalt, lent és fent, bármilyen irányba helyezzük őket. Párhuzamos kapcsolási rendszer jön létre. A szabadalom legfőbb előnye az, hogy a már meglévő (bármilyen típusú és formájú) tetőcserép, tetőburkolat formával azonos formájú, méretű, színű,  és egyező rögzítési pontokkal rendelkező napelem cserépként és egyszerre tetőcserépként is alkalmazható."

A komplett kivitelezést végzik el vagy csak a napelemes cserepet biztosítják a vásárlóknak?

A TMT Napelemes Tetőcserép gyártása a fő feladatunk és a leendő vásárlóknak a szerződésben álló kivitelező cégeink építhetik be a termékeket.

A prototipusok tesztelése mennyi idő óta zajlik?

A prototípusok tesztelése és fejlesztése több éve kisebb nagyobb megszakítással történik, és az összegyűlt tapasztalatok segítik majd a gyártási folyamatok tökéletességét.

Marad magyar kézben a napelemes tetőcserép vagy be kellett vonni külföldi befektetőket is?

Több éves finanszírozói tárgyalás-sorozaton vagyok túl és azt kell mondjam, hogy itthon a korábbi tárgyaló partnerek, cégek, akik magukat befektetőknek tartották, csak hitegettek, pénzük, tőkéjük nem volt. Sok szélhámos céggel, magánszeméllyel folytattam tárgyalásokat, de minden esetben kiderült, hogy saját tőke nélkül szerettek volna részt venni a projektben. Aki ma Magyarországon azt mondja magáról, hogy befektető az hazudik.

A magyar üzleti élet nem érett ma még egy korrekt, meglévő tőkével rendelkező befektetési konstrukció lebonyolítására, ezért a finanszírozói tőke bevonása külföldről fog megtörténni.

Olvassa el további cikkünket is a témában: Magyar találmány: napelemes tetőcserép

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Napelemes tetőcserép