Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tovább fokozódik a napenergia-őrület!

2014. október 9. | Fülöp Miklós |  2680 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tovább fokozódik a napenergia-őrület!

A korábbiaknál még kedvezőbb és olcsóbb megoldást kínál a SolarCity most bejelentett új szolgáltatása azok számára, akik napenergia-rendszer telepítésén gondolkoznak. A társaság által kínált szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfelek már nemcsak lízingelhetik a rendszert, hanem tulajdonossá is válhatnak. Ez újabb lökést adhat az amerikai lakossági napenergia-piacnak – számol be a portfolio.hu.

Bár ezúttal nem forradalmi ötlettel állt elő az Elon Musk érdekeltségébe tartozó SolarCity a szerdán közzétett közleményében, de a társaság piaci súlya miatt mégis jelentős változásokat generálhat az amerikai napenergiai-piacon.
A bejelentéssel egy időben a SolarCity elindította MyPower nevű szolgáltatását: a társaság éves fix 4,5 százalék kamat mellett kínál 30 év futamidejű hiteleket az általa telepített rendszerekhez. Így míg eddig a lízingkonstrukcióval csak bérelték a rendszert a vásárlók, addig a jövőben az ügyfelek tulajdonossá válnak.

A vállalat vezérigazgatója szerint nemcsak amiatt lehet vonzó az új szolgáltatás, mert a vásárló tulajdonos lehet relatíve alacsony önerővel, hanem azért is, mert a törlesztés a rendszer által megtermelt energia függvénye lesz. Azaz ha kevesebb áramot termel a rendszer alacsonyabb, míg ha többet, akkor magasabb lesz a törlesztő részlet. Sőt a hitel bármilyen extra díj megfizetése nélkül bármikor előtörleszthető.

A jelenleg alkalmazott konstrukciók 2007 illetve 2008-ban jelentek meg, és az előző évben az Egyesült Államokban telepített rendszerek mintegy kétharmada ebben a formában került kivitelezésre a GTM Research adatai szerint. Ám mivel ezek a megoldások kissé bonyolultak, és egyes államokban nem is engedélyezik, hogy a napelemek harmadik fél tulajdonába kerüljenek, így a most bevezetett új szolgáltatással tovább szélesedhet a potenciális ügyfélbázis.

Bár a SolarCity MyPower szolgáltatása nem az első a piacon, több vállalat is kínál hasonló konstrukciókat, több szakértő szerint piaci súlya miatt mégis a SolarCity teheti ezt a fajta kivitelezést népszerűvé. A társaság lakossági piaci részesedése az idei második negyedévben már 36 százalékra rúgott, ami több mint a sorban következő 50 vállalat együttes részesedése!

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →